neděle 14. července 2013

14 juillet - státní svátek ve Francii

Dneska se napříč celou Francií mohutně slaví a vlastně celej víkend je ve znamení plesů, oslav, ohněstrojů a dnes hlavně vojenskýho defilé na Champs Elysée v Paříži. To nám dnes od rána prezentuje televize, pěkně v přímým přenosu, všude davy, nekonečnej proud naleštěných a vypulírovaných vojáčků v dokonalým rytmu mašírujou od Vítěznýho oblouku. Celý se to týká pádu Bastilly, konce franc. revoluce a absolutismu a začátku konstituční monarchie..

Abych to zkrátila, nás se ty oslavy zas až tak netýkají. Ani tento víkend nebyla žádná opalovačka, protože slunce je v posledních dnech zahaleno v oparu, už týden hlásají jak budou bouřky, liják a pořád nic, jen sem tam hřmí z dálky, venku je dusno a vedro na padnutí ale déšť nic. Takže jsme opět dali relaxačně-ospalej víkend. Včera jsem se pachtila s něčím co by se dalo nazvat ´pokus o falafel´, česky třeba placičky z cizrny, který ale přes to že jsem jim věnovala půl dopoledne a veškerou snahu a péči, tak dopadly katastrofálně. Drobily se natolik, že se musely jíst lžící. Dneska jsem si kuchařskou náladu spravila aspoň pěkně povedenou mrkvovou buchtou..

Ještě teda k tomu dnešnímu národnímu svátku, nepřestává nám s Mirkem vrtat hlavou, jak může Francie teď v době utahování opasků takhle rozhazovat. Co ta dnešní paráda v Paříži musela daňový poplatníky stát! Takových příprav, takových vojenských pluků co se tam kvůli dnešku sjely a určitě na to trénovaly už od vánoc, takových policistů a ochranky, všechna ta organizace a catering okolo... měli spíš udělat jen nějaký low-cost řešení, ohněstroj večer a projev prezidenta, aby lidem ukázali že i vláda a armáda umí ušetřit, no ne?... no nic, jdu si radši dát večeři chudých, kousek uzenýho lososa s bagetou a pak aby se neřeklo trošku karamelový zmzliny.. Někdo musí šetřit když vláda takhle rozhazuje..

Takhle nějak měl můj falafel vypadat..., ale nevypadal...



I Google dnes celou tu parádu prožívá...

Žádné komentáře:

Okomentovat