pátek 9. listopadu 2012

Poloostrov Bruzzi

Na jihozápadní straně ostrova, na cestě mezi Bonifaciem a Sartene byste si neměli nechat ujít poloostrov, nebo spíš poloostrůvek Bruzzi, který určitě stojí za zastávku. Najdete tady zase trochu jinou krajinu, nová tajemná místa a hlavně zajímavé kameny všech velikostí a roztodivných tvarů! Jedná se o nevelký poloostrov (v porovnání s jinými místy Korsiky), zato ale nabízející několik chodníků při svém pobřeží, záleží jen na vás, kolik máte času se tu pozdržet. 

Abyste se dostali na výchozí bod stezek, je potřeba odbočit z hlavní silnice v Pianottoli-Caldarello a držet se kolmo k moři. Pokusila jsem se vytvořit mapku, kde jsem vyznačila 2 hlavní místa k navštívení:

1/ vlevo: jeďte pořád rovně a zaparkujtě těsně před levotočivou zatáčkou (před připojením silnice k moři). Přímo v zatáčce uvidíte vrátka, nebo spíš závoru a touto pěšinkou se vydejte - na mapce vyznačeno jako krátká zelená stezka. Po 5-10ti minutách cestičkou mezi machiemi dojdete ke kameným seskupením na pobřeží - obří balvany všech možných tvarů vás nenechají  napochybách, že jste šli správně. Cesta zpět k silnici je pak stejnou pěšinou. Časově zhruba na hodinku max, obuv stačí normální.


2/ vpravo: skutečná okruční stezka po Bruzzi - ze silnice vedoucí směrem k moři zavčasu odbočte vlevo dle šipky 'Bruzzi' u cesty. Pokračujte po silnici, která se zvedá do kopce a zbystřete v levotočivé zatáčce, vyhlížejte vpravo u cesty ceduli 'Sentier de Bruzzi' (na mojí mapce není parkovací puntík úplně přesně, spíš tak zhruba). Poblíž info-cedule jsou místa k zaparkování a odtud také vychází chodník, který vás dále rozvede po poloostrůvku. Chodník mezi parkovištěm a rozbočkou pro další stezky má necelý 1km.
Na mojí mapce vyznačuji záměrně 2 okruhy: modrý = delší, růžový = kratší a 'intenzivnější'.
My jsme šli modrý, kdy část se jde cestičkou (tak trochu nekonečnou) mezi machiemi, co vás dovede na nejvzdálenější bod okruhu cesty a pak se zpět vracíte při moři. Já bych příště volila růžovou cestu - uvidíte prakticky to samé nebo spíš ještě hezčí, za kratší dobu a s menší námahu. Krajina je na tomhle poloostrůvku opravdu neobvyklá - kameny, nízké stromky až skoro bonsaje, rozeklané pobřeží, spousta mušliček a oblázků a hlavně možnost koupání na krásných plážičkách (což nám nevyšlo, protože jsme měli ten den ošklivě). Inspirovat se můžete i na těchto stránkách. No není to nádhera?! Jinak na tyto dva okruhy je potřeba se dobře obout a počítejte (dle zvoleného okruhu) s procházkou minimálně na 2 hodiny.  
 


Pokud chcete v této oblasti přespat, nabízí se vám kempy Le Damier nebo Kevano, které míjíte přímo po cestě mezi vesničkou Pianottoli-Caldarello a pol. Bruzzi.

Našemi našedlými fotkami se nenechte odradit, zrovna nám to s počasím prostě nevyšlo...

Krásný podvečer na 'zelené stezce'




 

Zatažené dopoledne druhého dne na 'modré stezce'




Žádné komentáře:

Okomentovat