neděle 4. listopadu 2012

Mys Pertusato

Mys Pertusato (Capo Pertusato) je vlastně nejjižnější výběžek ostrova Korsika. Dostanete se na něj cestou přes Bonifacio, hledejte odbočku na Pertusato. Na úplném konci cesty stojí polorozpadlý maják, ale mnohem zajímavější je to pod ním, pokud sejdete pod útes. Parkoviště pro auta je zhruba na úrovni vojenského radaru, asi 2km před koncem cesty, dále se musí pěšky. Půjdete po silnici asi kilometr a až budete mít na dohled maják, tak uvidíte jak z hlavní cesty vpravo vede vyšlapaná pěšina pořád dolů - nelze jí minout, většina lidí na ní schází a hlavně uvidíte, že vede dolů na pláž a ke skalnímu výběžku do moře.

Dole pod útesem najdete óóóbří díru v zemi, která nás naprosto fascinovala. Je to prostě díra 'durch' a dole vidíte šplouchat moře, které se tam někudy spodem vléva. Zároveň je v tom místě člověk obklopený žlutými pískovcovými skalami, vymletými do hladka a přesto místy do takřka krajkových vzorů.
Úžasný zážitek, určitě nezapomeňtě navštívit!

Pokud chcete dojít od parkoviště pouze k majáku (odkud je díra taky vidět), stačí Vám klidně žabky, ale pokud chcete sejít dolů, určitě vezměte dobrou obuv, protože pešinka při útesu je slušný vyvraceč kotníků a navíc to místy po písku docela klouže.
Časově je to záležitost minimálně tak na hodinu a půl, záleží jak dlouho se budete chtít 'tam dole' kochat, protože kousek od díry je i pláž a vzhledem k působivé scenérii věřím, že se Vám odcházet chtít hned tak nebude.

Mapa tady snad ani není nutná, ztratit se tu dá jen těžko. Po cestě mezi Bonifáciem a tímto mysem se Vám naskytne už od silnice krásný výhled na Bonifácio coby městěčko na bílých útesech. Využijte určitě možnost zastavit nahoře na planině a projít se po chodníku po okraji útesu, který spojuje Bonifacio s mysem Pertusato.


Pohled shora na pěšinu, oddělující se z hlavní cesty a vedoucí k pláži a díře

Tak tady je ta krasavice - pořádná 'lochna' panečku

Lochna, v pozadí s lidským měřítkem pro porovnání

Lochna v pozadí s 2ma lidskými měřítky a majákem na útesu


Přesto, že nám počasí zrovna příliš nepřálo, tak tohle místo bylo opravdu působivé

Podvečerní Bonifacio směrem od chodníku na útesu


Žádné komentáře:

Okomentovat